Csarnoképítés
Acélszerkezet gyártás
 Kulcsrakész kivitelezés
Negotec logo
Negotec logo
Tartalomhoz ugrás
Negotec acélszerkezet
Könnyűszerkezetes acélcsarnok általában
  • Az acél alapanyag tartós, környezetbarát és újrafelhasználható
  • A jó tervezéssel nagy teherbírású, biztonságos, gazdaságos szerkezetek alakíthatók ki
  • Könnyűszerkezetes szerelési technológiával gyors kivitelezés
Negotec acélszerkezet
Negotec szelemen
Fő egységek:
Elsődleges teherhordó vázszerkezet, acél főtartó keretek
A közbenső keretek három fő típusa:
  • melegen hengerelt nyitott szelvényekből (IPE, HE szelvény) készülő keretek, egyszerű gyártástechnológia jellemzi
  • lemezekből kivágott, hegesztett, változó keresztmetszetű, I-szelvényű keretek, gazdaságos megoldás nagy méretű épületeknél
  • rácsos főtartós keretek, több gyártási munkaóra, alacsony önsúly jellemzi, a szerkezet magasságát növeli
Az acél szerkezetek felületvédelme igény szerint lehet festett vagy tűzihorganyzott.

Másodlagos teherhordó elemek
Z/C-szelvényű szelemen vagy magasbordás trapézlemez, amely közvetlenül alátámasztja ill. megtámasztja a tető- és falburkolatokat, közvetíti a terheket a főtartókra.
Tető és oldalfal
trapézlemez
· Egyrétegű fedés
A legegyszerűbb csarnokburkolatok a hőszigetelés nélküli, egyrétegű trapézlemezes tetőfedés és falburkolás. A trapézlemezek alapanyaga nagyszilárdságú, tűzihorganyzott, színbevonatos acéllemez.
Az ilyen csarnokoknál fontos a külső és belső légállapotok különbsége miatt, a trapézlemezek belső oldalán megjelenő párakicsapódás, kondenzáció kezelése. Ez egyrészt a bent tárolt anyagok szempontjából fontos, másrészt a burkolati elemek állagmegóvása miatt. A kicsapódó pára megkötésére megoldás a trapézlemez belső oldalán gyárilag kasírozott páramegkötő filcréteg használata. A belső tér szellőztetéséről ilyenkor is gondoskodni kell.
trapézlemez
· Kétrétegű, szigetelt szerelt fedés
A kisebb hőszigetelési igényű csarnokok esetén megfelelő és gazdaságos burkolati rendszer a kétrétegű trapézlemezes tető- ill. falburkolat.
A trapézlemezek között szálas hőszigetelő anyag és távtartó elemek helyezkednek el. A távtartó lehet a tetőszelemen, falvázgerenda vagy külön távtartó gerenda. A távtartó elemek következménye a hátrányos vonalmenti hőhídhatás, amelyet a külső oldalra elhelyezett hőhídmentesítő szalagokkal csökkenteni lehet, de teljesen kiküszöbölni nem.
szendvicspanel
szendvicspanel
· Szendvicspanel
A legelterjedtebb és legjobb hatásfokú hőszigetelő csarnokburkolat.
A szendvicspanel szigetelési töltetei szerint három fő osztályba sorolhatjuk.
· polisztirolos (EPS)
· ásványgyapotos
· PIR – PUR hab
A különböző tölteteknek köszönhetően, a panelek eltérő tűzvédelmi osztályba sorolhatóak.
A tervezés során figyelembe kell venni a szendvicspanel tűzállósági paramétereit.
Fontos tényező a szendvicspanel hőszigetelési tényezője is. A PIR-PUR hab közel 40%-al jobb hőszigetelő, mint az EPS, így azonos hőszigeteléshez vékonyabb panel szükséges.
Oldalfalnál a panel csatlakozásai eltérőek lehetnek. A szendvicspanel készülhet hagyományos és rejtett csatlakozással is egyaránt.
A szendvicspanel kialakítása “fegyverzet” anyagvastagsága is igény szerint változó lehet. Hat méteres hosszúságig a polisztirolos panel fegyverzet vastagságához elegendő a 0,4 mm vastag lemez, ezen hossz méret felett a külső fegyverzetnek minimum 0,5 mm vastag lemezből kell készülnie. Az ásványgyapot töltetű panelek esetében a fegyverzetnek minden esetben 0,5 mm vastagnak kell lennie. A panelek toldásának kialakítása hőhídmentes kapcsolatot biztosít.
Egyéb elemek
A hosszú távú, tartós, minőségi csarnokhoz hozzátartoznak a kiegészítő szerkezeti elemek.
A vízzárás, légzárás, rögzítéstechnika, peremlezárások és szellőzés fontos elemei az ereszcsatorna, a kötőelemek, a csavarok, az élhajlított szegélylemezek, a tömítő profilok, szigetelőcsíkok, az építési fóliák, a nyílászárók, ipari kapuk, ajtók, ablakok, a bevilágító elemek (egyszerűbb esetekben poliészter vagy polikarbonát anyagú trapézlemezek, magasabb igényszint esetén donga- vagy kupola-bevilágítók).
Negotec szerelés
Balogh Tamás

+36 70 905 93 22

Negotec logo
Vissza a tartalomhoz